Succesvolle toepassing voor de MAXIMA Mattei compressoren

Eén van de recentste toepassingen, ontworpen door Mattei, kent veel succes in de sector van de diepvriesvoeding. Ze behelst het gebruik van compressoren van de MAXIMA serie in combinatie met stikstofgeneratoren voor brandpreventie in koelcellen.

"Brandpreventie is zeer belangrijk in de sector van de diepvriesvoeding”, vertelt Marc Lens, Sales Engineer bij AF Belgium, de Belgische verdeler van Mattei compressoren. “In de praktijk zijn het de verzekeringsmaatschappijen die vereisen dat de ondernemingen zichzelf uitrusten met systemen ter voorkoming van brand in hun gekoelde opslagruimten. Daar gaan de temperaturen tot -28°C en één van de doeltreffendste preventiesystemen omvat een onafgebroken aanvoer van stikstof in de koelruimten, waardoor de zuurstofconcentratie in de lucht lager blijft dan 16%, zodat er onmogelijk brand kan ontstaan.”

Mattei Maxima compressoren – samen met een gespecialiseerd partnerbedrijf in stikstofgeneratoren – stelde een pakket samen dat bestaat uit een hoog efficiënte MAXIMA compressoren met voldoende vermogen om de vereiste luchtstroom te produceren, en een nieuw soort stikstofgenerator die 20% minder perslucht nodig heeft dan de standaard modellen.

Het resultaat? Een machine die 24 uur per dag en zeven dagen op zeven werkt met een uitstekende betrouwbaarheid en zeer hoge efficiëntie, een laag energieverbruik en lage onderhoudskosten: "Ons pakket is buitengewoon competitief: de aankoopprijs kan volledig worden afgeschreven tijdens de gebruiksduur en na tien jaar blijkt het veruit de voordeligste beschikbare oplossing op de markt, die tegelijk de hoogste prestaties garandeert”, vervolgt Marc Lens. Zo bekeken vormen de Mattei MAXIMA compressoren een garantie, gezien hun energieverbruik dat tot het laagste van hun categorie behoort, hun lage gebruikskost, hun opmerkelijke betrouwbaarheid en hun onderhoudsgemak."

Verschillende producenten van diepvriesvoeding, marktleiders in hun land, kozen trouwens voor deze oplossing. Het pakket wordt gepersonaliseerd, zodat het aan de specifieke klantvereisten voldoet. Zo kan men bijvoorbeeld compressoren met verschillende debieten of verschillende modellen, waaronder OPTIMA, aanwenden voor bijkomende functies, zoals het automatisch openen en sluiten van de poorten van opslagruimtes met behulp van stikstof. We ontwierpen - en installeerden in sommige gevallen - reeds systemen in drie industrieterreinen in België, twee in Nederland en twee in Zweden. Ondertussen ontwikkelen we nieuwe systemen voor deze en andere klanten. Een succes, onderschreven door de grootste spelers in dit vakgebied.

Zij kozen reeds voor het Mattei pakket:

  • Ardo is een Belgisch familiebedrijf, opgericht in de jaren vijftig en gespecialiseerd in hoogkwalitatieve vriesverse groenten, fruit, pasta & rijst. Ardo beschikt over 15 vestigingen in 8 landen en exporteert naar 58 landen over de hele wereld. Jaarlijks verkoopt de onderneming 611.000 ton aan producten. De oplossing werd geïnstalleerd in de Hesbayefrost fabriek in het Belgische Geer, en nu recentelijk is de site in Zundert ook voorzien van deze oplossing.
  • Gunnar Dafgård AB, het grootste voedingsbedrijf in Zweden, is wereldwijd actief maar focust vooral op de Scandinavische markt. Het werd opgericht in 1937 is geniet faam voor de productie van de IKEA gehaktballen. Het bedrijf commercialiseert een brede waaier aan diepvriesvoeding, waaronder kant-en-klare maaltijden. Het systeem wordt in mei van 2015 in gebruik genomen in de hoofdvestiging in Källby, Zweden.
  • Agristo is een Belgische onderneming met productievestigingen in België en Nederland, gespecialiseerd in het vervaardigen van diepgevroren aardappelproducten. Ze werd opgericht in 1987 en is vooral actief in de private label markt van 80 landen, met een jaarproductie van ruim 350.000 ton aan producten.

MAXIMA van Mattei is de nieuwe norm in ééntrapscompressoren: de optimale oplossing om de energiekosten te verlagen bij een constant luchtverbruik.
Met een vermogen van 30 tot 160 kW, debieten van 6.45 m³/min tot 32.15 m³/min en een werkdruk van 7.5 bar zijn ze verkrijgbaar met een driefasige asynchrone elektromotor.
De Maestro XS microprocessor regelaar verzekert een energieverbruik, dat tot het laagste in zijn categorie behoort per m³/min lucht.
De lage toerentallen van het compressorblok (tot 1000 rpm @ 50 Hz) waarborgen een hoge betrouwbaarheid en lage werkingskosten.
De nieuwe Maxima anno 2015 worden uitgevoerd met een softstarter.
MAXIMA is buitengewoon stil en onderhoudsvriendelijk.