Parafarmaceutische en voedingsindustrie Hoogste eisen perslucht aan betaalbare prijs

De soms zeer fundamentele eisen vergen van de leverancier van de persluchtcentrale de nodige kennis om de voor de klant meest rendabele oplossing samen te stellen.

We bekijken, samen met AF Belgium, een reële vraag uit de parafarmaceutische industrie. De klant vroeg minimaal ISO 8573 klasse 1-4-1 (de eis van de voedingsindustrie in toepassingen waar perslucht met de voedingswaren in contact komt). Men wou een persluchtnet van 10 bar en ook 15 bar voor de spuitgietmachines. Er was de vraag naar een laag energieverbruik, een minimaal plaatsgebruik en een veilige persluchtproductie, 365 dagen per jaar, 24 uur per dag.

REDUNDANTIE EN FLEXIBILITEIT

Het antwoord van AF Belgium was een centrale bestaande uit 3 schroefcompressoren van elk 30 kW (voor de redundantie), waarvan 1 met variabel toerental (wat het energieverbruik verliesloos aanpast aan vraagfluctuaties).

Elke compressor kreeg een ingebouwde koeldroger (wat het dauwpunt permanent op +3°C garandeert), gevolgd door een batterij filters die de persluchtzuiverheid garandeert tot 0,003 mg/m³. De constante persluchtdruk wordt gegarandeerd door een centrale controller die de snelheid van de ene compressor en het inschakelen van de twee andere regelt in functie van de persluchtvraag en het noodzakelijk in evenwicht houden van het aantal functioneringsuren.

ENERGIERECUPERATIE

Ongeveer 70% van de ingebrachte energie wordt terug gerecupereerd (een compressor zet een groot percentage van de elektriciteit om in warmte) via een olie/water-warmtewisselaar. Dit warm water wordt gebruikt voor verwarming en voor productie van sanitair warm water, gebruikt in het bedrijf.

De persluchtcompressoren leveren 10 bar. Om de 15 bar voor de spuitgietmachines te bekomen, werd geopteerd voor boostering. Om redundantieredenen nam men twee drukverhogers in parallel, elk goed voor het volledig debiet en werkend op een druk van 20 bar. Deze werkwijze gaf de goedkoopste oplossing.

Artikel verschenen in Oktober 2010 in Industrie Technisch Management.